Friday, July 25, 2014

Pilonidal Sinüs




Doktorumuzla Sohbetler

            Sevgili okurlarımız, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Eren Yüksel bu hafta Devrek Devlet Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Bilgisi, tecrübesi, güleryüzlülüğü ve yardımseverliği ile kısa sürede hem meslektaşlarının hem de hastalarının takdirini kazanan Dr. Mehmet Eren Yüksel ile “Doktorumuzla Sohbetler” başlığı altında söyleşiler yapmaya karar verdik. Bu söyleşilerde hastanemizde yapılan ameliyatlar, tıptaki son gelişmeler ve yeni tibbi tekniklerden bahsedeceğiz. Aşağıda siz okurlarımızla ilk söyleşimizi paylaşmak istiyoruz.

 Mehmet Eren Hocam, bize kıl dönmesi (pilonidal sinüs) hakkında bilgi verir misiniz?

MEY: Pilonidal sinüs yani kıl dönmesi, kalçaların arasında kuyruk sokumunun üzerinde bulunan, dışarıdan bakıldığında küçük delikçikler olarak görülen,  yuvacıklardır. Zaten pilo kıl, nidus da yuva demektir. Bu yuvalarda kıllar birikmektedir. Birçok hasta, bu küçük delikçiklerden akıntı olduğundan şikayet etmektedir.

 Bu hastalığın sebebi nedir?

MEY: Kuyruk sokumu bölgesindeki kılların varlığı, o bölgedeki oksijenin yetersizliği ve genetik gibi birçok faktörün bu hastalığa neden olabildiği söylenmektedir.

 Kıl dönmesi yani pilonidal sinüs hastalığının tedavisi var mı?

MEY: Pilonidal sinüs hastalığının tedavisinde birçok cerrahi yöntem mevcuttur. Fistülotomi ve küretaj, marsupializasyon, eksizyon ve primer kapama, cleft lift ve modifiye Limberg flep ile onarım  gibi birçok ameliyat tekniği mevcuttur. Bütün bu ameliyatlardaki amaç hastalıklı bölgenin çıkarılmasıdır. Öte yandan, kristalize fenol ile de pilonidal sinüs tedavisi yapılabilmektedir.

Yani ameliyat olmadan da kıl dönmesi tedavisi yapılabilir mi?

MEY: Evet, yapılabilir. Kuyruk sokumunda görülen küçük delikçiklere kristalize fenol denilen madde uygulanarak pilonidal sinüs hastalığının tedavisi yapılabilir.

Mehmet Eren Hocam bu çok güzel bir haber. Kıl dönmesinde fenol tedavisini hastanemizde uyguluyor musunuz?

MEY: Öncelikle pilonidal sinüs (kıl dönmesi) şikayeti olan hastaları muayene etmemiz lazım. Bazen pilonidal sinüs başka hastalıklarla karışabiliyor. Uygun hastalarda fenol tedavisini başarıyla uyguluyoruz.

 Fenol tedavisi yapmak ne kadar sürüyor?

İşlem yaklaşık 15 dakika sürüyor. Tedavi sonrası hastalar günlük hayatlarına ve işlerine devam edebiliyorlar.

 Mehmet Eren Hocam, kıl dönmesi şikayeti olan hastalarımız size nasıl ulaşabilirler?

MEY: Devrek Devlet Hastanesi’nde hafta içi her gün  genel cerrahi polikliniğinde bize ulaşabilirler. Hastalarımızın muayenesini yaptıktan sonra, hastalarımızla oturup mevcut tedavi olanaklarını ayrıntılı olarak konuşuyoruz ve hastalarımız için en uygun tedavi yöntemini birlikte belirliyoruz.

 Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.


MEY: Rica ederim. Hastalarımızı en kısa zamanda iyileştirip memnun edebilirsek ne mutlu bize. 

No comments: