Thursday, August 21, 2014

Hepatit E





HEPATİT E


Bugünkü söyleşimizde Devrek Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Eren Yüksel ile Hepatit E’den bahsedeceğiz.

SD: Mehmet Eren Hocam, Hepatit A, B ve C’yi daha önce duymuştum ama Hepatit E diye bir hastalık olduğunu ilk defa sizden öğrendim.

MEY: Hepatit A, B ve C’nin yanısıra Hepatit D ve E de var. Hepatit E temiz içme suyunun olmadığı yerlerde kirli sular ile bulaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her yıl 20 milyon insana Hepatit E bulaşıyor. Söz konusu 20 milyon kişinin 3 milyonunda karaciğer hastalanıyor ve her yıl yaklaşık 56.000 kişi hayatını kaybediyor.*

SD: Hepatit E kirli sulardan nasıl bulaşıyor?

MEY: Hepatit E taşıyan biri tuvaletten çıktıktan sonra ellerini iyice yıkamadan içme suyu ile temas ederse veya temiz içme suyuna birinin gaytası (büyük abdest) bulaşırsa Hepatit E su ile taşınarak diğer insanlara bulaşır.

SD: Hepatit E’nin bulguları nelerdir?

MEY: Hepatit E en çok 15-40 yaş arasında görülüyor.* Hepatit E’nin gözlerde ve deride görülen sarılık, idrar renginin koyulaşması, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma ve ateş gibi beliritileri var. Bu tür şikayetleri olan okurlarımıza mutlaka doktorlarına başvurmalarını öneririm. Ancak burada özellikle vurgulamak istediğim bir nokta var. Hepatit E özellikle hamile kadınlar için çok tehlikeli bir hastalık. Özellikle hamileliğin son aylarında Hepatit E yüzünden hayatını kaybeden kadınlar var. Ayrıca, Hepatit E virüsü hamile annenin karnındaki çocuğa da geçebiliyor. Bu yüzden, hamile kadınların Hepatit E hakkında doktorlarından bilgi almalarını öneririm.

SD: Hepatit E’nin tedavisi var mı?

MEY: Hepatit E’ye özel bir tedavi yok. Onun için Hepatit E’den korunmak lazım. İçilen suyun temiz olmasına, tuvaletten sonra ellerin özenle yıkanmasına, içme ve kullanma suyuna gayta bulaşı olmamasına dikkat etmek gerekiyor.

SD: Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bundan sonra özellikle hamile okurlarımızın Hepatit E konusunda daha hassas olacağını düşünüyorum.

MEY: Rica ederim. Bir sonraki söyleşimizde yine güncel sağlık sorunlarına değineceğiz. Okurlarımız sorularını “doctormehmeteren@yahoo.com” e-posta adresine iletebilirler. Okurlarımızın sorularını Pazartesi ve Cuma günleri “Sağlık Köşesi” ve” Doktorumuzla Sohbetler” başlıkları altında cevaplamaktan büyük mutluluk duyacağız.


*World Health Organization. 10 facts on hepatitis E. Temmuz 2014. (http://www.who.int/features/factfiles/hepatitis-e/en/)

No comments: