Friday, August 08, 2014

Kanser



KANSER

Kanser çağımızın hastalığı. Çevremizdeki birçok kişiye ya kanser teşhisi kondu ya da tanıdığımız / sevdiğimiz birçok kişi kanserden vefat etti. Bu yüzden bugünkü söyleşimizde Devrek Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Eren Yüksel ile kanserden bahsedeceğiz.

SD: Mehmet Eren Hocam, kaç çeşit kanser var?

MEY: 100’den fazla kanser çeşidi var*.

SD: Kanserden ölenlerin sayısı giderek artıyor mu?

MEY: Bu soruya kesin bir cevap vermek çok zor. Çünkü teknoloji geliştikçe kanser teşhisi konulan hasta sayısı da giderek artıyor. Eskiden bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi ileri görüntüleme yöntemleri olmadığı için muhtemelen birçok kanser vakası atlanıyordu / gözden kaçıyordu. Teknoloji gelişip de daha önce saptanamayan kanser vakaları teşhis edilebildiği için göreceli olarak toplumda kanserin görülme sıklığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 2008 yılında dünyada 7.6 milyon kişi kanserden ölmüş*. Bu sayı dünyadaki tüm ölümlerin %13’ünü oluşturmuş.

SD: Daha önceki söyleşimizde şeker hastalığından ölümlerin %80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleştiğini söylemiştiniz. Kanserde de böyle bir durum söz konusu mu?
MEY: Çok dikkatlisiniz. Maalesef kanserden de ölümlerin yaklaşık %70’i düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.

SD: Erkeklerde en sık görülen kanserler hangileri?

MEY: Erkeklerde görülme sıklığına göre en çok akciğer, mide, karaciğer, bağırsak (kolorektal) ve yemek borusu (özofagus) kanseri görülüyor.

SD: Kadınlarda en sık hangi kanser türleri görülüyor?

MEY: Kadınlarda sırasıyla en sık meme, akciğer, mide, bağırsak ve rahim ağzı (servikal) kanseri görülüyor.

SD: Kanser önlenemez mi?

MEY: Tütün kullanımının önüne geçilebilirse birçok insan kanserden korunabilir. Tütün kullanımı dünyada kansere bağlı ölümlerin %22’sinden sorumlu. Bu yüzden okurlarımıza sigara içmemelerini ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Sağlıklı beslenmek ve fiziksel olarak aktif olmak da kanserden koruyabiliyor. Öte yandan, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri erken teşhis edilip de tedaviye başlanırsa hastalar tamamen iyileşebiliyorlar.

SD: Virüslerin de kanser yaptığı doğru mu?

MEY: Evet, doğru. İnsan papilloma virüsü (HPV) rahim ağzı kanserine ve Hepatit-B virüsü (HBV) karaciğer kanserine yol açabiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki kansere bağlı ölümlerin %20’si HBV ve HPV’ye karşı yapılan aşılar ile engellenebiliyor. İsterseniz başka bir söyleşimizde HPV ve Hepatit-B aşılarına da değinebiliriz.

SD: Çok seviniriz Mehmet Eren Hocam. Aşılardan mutlaka bahsedelim. Bir sorum daha var müsaade ederseniz. Kanser ağrısı önlenebiliyor mu?

MEY: Bu konuda birçok hastamıza yardımcı olmaya ve hastalarımızın ağrılarını dindirmeye çalışıyoruz. Ağrının kontrolü ve ağrının dindirilmesi için okurlarımıza mutlaka doktorlarından bilgi ve yardım almalarını öneririz.

SD: Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

MEY: Rica ederim. Kanser teşhisi konulan ve/veya kanser ağrısı çeken okurlarımız yalnız olmadıklarını bilsinler. Biz Türk tıp doktorları hep onların yanındayız. Tedavilerinin yapılmasının yanı sıra ağrılarının dindirilmesi için de kendilerine her zaman yardımcı olmak isteriz.

*WHO. Fact File. 10 Facts on Cancer. Ocak 2013. (http://www.who.int/features/factfiles/cancer/facts/en/)
 — Serdar Davulcu ve Mehmet Eren Yüksel.



No comments: