Friday, August 01, 2014

Şeker Hastalığı

DOKTORUMUZLA SOHBETLER
-ŞEKER HASTALIĞI-
Sevgili okurlarımız, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Eren Yüksel ile bu haftaki söyleşimizde şeker hastalığından bahsetmek istedik. Aşağıda siz okurlarımızla şeker hastalığı hakkındaki söyleşimizi paylaşmak istiyoruz.

Mehmet Eren Hocam, birçok arkadaşımızda, akrabamızda ve tanıdığımızda şeker hastalığı (diabetes mellitus) var. Eskiye göre Türkiye’de şeker hastalığı daha sık mı görülüyor?

MEY: Çok haklısınız. Şeker hastalığı (diabetes mellitus) Türkiye’de ve dünyada hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2013 yılı verilerine göre dünyada 347 milyon insanda şeker hastalığı var*.

Şeker hastalığı neden bu kadar sık görülüyor?

MEY: Aşırı kilolu olmak ve fiziksel aktivitenin azlığı şeker hastalığının bir salgın gibi dünyada hızla yayılmasına yol açıyor.Şeker hastalığının 2030 yılında insanların ölümüne yol açacak en önemli 7. neden olacağı tahmin ediliyor.

Şeker hastalığının kaç çeşidi var?

MEY: Şeker hastalığının iki ana çeşidi var. Vücutta insülin üretiminde yetersizlik varsa tip 1 şeker hastalığı, vücutta insülin etkin kullanılamıyorsa tip 2 şeker hastalığı oluşuyor. Bir de hamilelikte görülen, gestasyonel diyabet denilen, şeker hastalığı var. Dünyada en sık tip 2 şeker hastalığı görülüyor. Dünyadaki tüm şeker hastalarının %90’ı tip 2 şeker hastası. Öte yandan, çocuklarda daha önce nadir görülen tip 2 şeker hastalığının görülme sıklığı da giderek artıyor.

Şeker hastalığı olanlarda kalp ve damar hastalıklarının daha sık görüldüğü doğru mu?

MEY: Evet, çok doğru. Şeker hastalığı olanların %50 - %80’i kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. Ancak, şeker hastalığından ölümlerin %80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor. Gelişmiş ülkelerde şeker hastalığı genellikle insanlar emekli olduktan sonra ortaya çıkıyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise şeker hastalığı 35-64 yaş arasındaki insanlarda ortaya çıkıyor

Şeker hastalığından ölme oranlarının ülkelerin gelir seviyeleri ile ilişkili olması çok ilginç.

MEY:Hem ilginç hem de önemli bir saptama. Ayrıca, şeker hastalığı körlüğün, amputasyon denilen parmak-ayak gibi uzuvların kesilmesinin ve böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden birisi.

Mehmet Eren Hocam, şeker hastalığının oluşması / ortaya çıkması engellenemez mi?

MEY: Tip 2 şeker hastalığının oluşması / ortaya çıkması engellenebiliyor. Günde yarım saatlik orta zorlukta fiziksel aktivite (mesela yürüyüş) ve sağlıklı beslenme tip 2 şeker hastalığının oluşma riskini büyük ölçüde azaltıyor. Maalesef tip 1 şeker hastalığının ortaya çıkması engellenemiyor.

Tip 2 şeker hastalığının oluşmasının engellenebilmesi çok sevindirici bir haber. Ancak, tip 1 şeker hastalığının ortaya çıkmasının engellenememesi de bir o kadar üzücü.

MEY: Tip 2 şeker hastalığı önlenebilir bir hastalık olduğundan, okurlarımıza mutlaka doktorlarından bu konuda ayrıntılı bilgi almalarını öneririz. Okurlarımız, sağlıklı beslenme konusunda da Devrek Devlet Hastanesi’nde çalışan diyetisyenimizden bilgi alabilirler.

Okurlarımızla paylaştığınız bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederiz.

MEY: Rica ederim. Şeker hastalığı şüphesi veya şeker hastalığı tanısı olan okurlarımıza teşhis ve tedavilerinde yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyarız.

*World Health Organization.10 facts about diabetes. Ekim 2013. http://www.who.int/features/factfiles/diabetes/facts/en/

No comments: