Thursday, August 14, 2014

Sigara




SİGARA

Bugünkü söyleşimizde tütün kullanımının zararlarını ayrıntılı olarak incelemek istedik. Op. Dr. Mehmet Eren Yüksel ile sigaranın zararları hakkında yaptığımız söyleşiyi beğenilerinize sunuyoruz.

SD: Mehmet Eren Hocam, sizinle kanser hakkında yaptığımız söyleşinin çok ilgi çektiğini düşünüyorum. Okurlarımıza aydınlatıcı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ediyoruz.

MEY: Rica ederim. Okurlarımızı bilgilendirebildiysek ne mutlu bize. Ancak, unutulmamalı ki okurlarımız en doğru bilgiyi her zaman doktorlarından almalılar. Okurlarımız sorunlarını ve merak ettiklerini doktorları ile paylaşırlarsa doktorları onlara mutlaka yardımcı olacaktır.

SD: Geçen haftaki söyleşimizde kanserden bahsetmiştik. Tütün kullanımının önüne geçilebilirse birçok insanın kanserden korunabileceğinden ve tütün kullanımının dünyada kansere bağlı ölümlerin %22’sinden sorumlu olduğundan bahsetmiştik. Bu yüzden okurlarımıza sigara içmemelerini ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalarını tavsiye etmiştik. İsterseniz bu konuyu biraz daha açalım.

MEY: Tütün kullanımı her yıl dünyada beş milyondan fazla insanın ölmesine neden oluyor.* Bu sayı AIDS, verem ve sıtma gibi hastalıkların yol açtığı ölümlerden bile daha fazla. Ancak, özellikle dikkat çekmek istediğim nokta kendisi tütün ürünleri içmediği / kullanmadığı halde tütün ürünleri (mesela sigara dumanı) yüzünden hayatını kaybedenler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2009 yılında yayınladığı raporda tütün kullanımından kaynaklanan hastalıklardan ölen her on kişiden birinin kendi sigara içmediği halde sigaradan etkilendiği için hayatını kaybettiğini belirtti.* 1/10 : Bu çok yüksek bir oran.

SD: Çok haklısınız Mehmet Eren Hocam. Bir kişinin, kendisi sigara içmediği halde sigaraya maruz kalmasından dolayı ortaya çıkan hastalıklardan ölmesi çok üzücü.

MEY: Sigara gibi nargile de bir tütün ürünü. Onu da unutmamak lazım. Nargile de sağlığa zararlı. Zaten, tütün dumanının şu kadarının üstü sağlığa zararlıdır gibi belirli bir limit yok. Başkalarının içtiği tütün ürünlerinden etkilenmemek ve hastalanmamak için yapılması gereken tamamen tütün (sigara - nargile vb)  dumanından arındırılmış alanlar oluşturmak.

SD: Hamile kadınların da sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekli, değil mi Mehmet Eren Hocam?

MEY: Çok doğru. Dünyada her yıl 600.000 bebek, anneleri hamilelikleri esnasında sigara dumanına maruz kalmış olduğundan, tam olarak gelişemeden erken yani prematüre doğuyor.* Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal madde var. Bu kimyasal maddelerin 50’den fazlasının kansere yol açtığı biliniyor.

SD: Sigara dumanı erişkinlerde ne tür hastalıklara yol açıyor?

MEY: Hem sigara içenlerde hem de sigara dumanından etkilenenlerde kalp-damar hastalıkları ve solunum yolları hastalıkları görülüyor. Ayrıca sigara akciğer kanserinin en önemli nedeni.

SD: O zaman sigara içilen yerlerde sigara içilmeyen alanlar oluşturmak sigara dumanının zararlarından korunmak için faydalı olur mu?

MEY: Dünya Sağlık Örgütü’nün 2009 yılında yayınladığı rapordan bahsetmiştik. O raporda sigara içilen ve sigara içilmeyen diye ayrılan alanların, iki alan arasında kapılı kapılar olsa da, havalandırma da olsa, bir işe yaramadığı belirtilmiş. Yani sigara dumanı mutlaka etrafa yayılıyor. Sigara dumanından korunmanın tek yolu sigara içilmesinin kesinlikle yasak olduğu alanlar oluşturmak. Başka türlü sigara dumanının zararlı etkilerinden korunmak mümkün değil.

SD: Bu konudaki hassasiyetinizi anlıyorum.

MEY: Bu konuda bütün toplumun hassas olması gerekiyor. Özellikle çocukların sigara dumanının zararlı etkilerinden korunması gerekiyor. Dünyada çocukların %40’ı düzenli olarak evde sigara dumanına maruz kalıyor. Diğer bir deyişle normalde sigara içmeyen her yüz çocuktan kırkı evde zorunlu olarak sigara içmek zorunda bırakılıyor. Daha da ilginç olan nokta, evde sigara dumanına maruz kalan çocuklar sigara dumanına maruz kalmayan çocuklara göre iki kat daha fazla oranda sigara içmeye başlıyor. Yani, sigara içilen bir evde büyüyen çocuğun ileride sigara içen bir birey olma ihtimali daha yüksek.

SD: Sigara içip de sigarayı bırakmak isteyen okurlarımıza ne tavsiye edersiniz?

MEY: Sigarayı bırakmak isteyen okurlarımıza seve seve yardımcı olmak isteriz. Bu bir ekip çalışması. Devrek Devlet Hastanesi’nde bu konuda okurlarımıza yardımcı olabilecek psikolog arkadaşımız da mevcut. Her konuda olduğu gibi bu konuda da okurlarımıza her türlü tıbbi desteği vermeye hazırız.



*World Health Organization. Fact File. 10 Facts on Second-Hand Smoke. Aralık 2009. (http://www.who.int/features/factfiles/tobacco/tobacco_facts/en/)




No comments: