Monday, February 20, 2017

Dermatoloji Atlası - İlk Atlas


Dermatoloji Atlası İlk Atlas

Giriş
Derimiz, vücudumuzu çepeçevre saran en geniş yüzeyli organımızdır. Deri iç organları bir arada tutarken, dış etkenlere karşı da vücudumuzu korumaktadır. Deri yüzeyinin geniş olması ve derinin yıpratıcı dış etkenler ile devamlı temas halinde olması deri hastalıklarının görülme sıklığını arttırmaktadır. Fungal, bakteriyel, viral deri hastalıklarının yanı sıra psoriazis gibi inflamatuar deri hastalıkları ve yanık sık görülen dermatolojik olgulardır. Ancak, ozon tabakasının incelmesi sonrası artan ultraviyole ışınlara maruz kalma ve kimyasal maddeler ile yakın temas deri kanserlerinin ve alerjik hastalıkların sayısında önemli bir artışa yol açmıştır. Söz konusu artışa ilerleyen teknoloji ile birlikte daha önce erken teşhis edilemeyen olgular da katkıda bulunmaktadır. Tıp doktorları giderek artan sayıda dermatolojik olgu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle, dermatoloji üzerinde ciddiyetle durulması ve iyi öğrenilmesi gereken bir ana bilim dalıdır.
Dermatolojik hastalıkların ayırt edici özelliklerinin öğrenilebilmesi ve doğru teşhisin konulabilmesi için birçok farklı olguyu içeren resimli atlaslara ihtiyaç vardır. Söz konusu dermatoloji atlaslarında hastalığın özelliklerini tarif eden metnin yanısıra lezyonları gösteren resimlerin yer alması tıp fakültesi öğrencilerinin dermatolojik hastalıkları ivedilikle tanımasında ve kavramasında yardımcı olacaktır.
Sık görülen dermatolojik vakaları inceleyen Türkçe yazılmış dermatoloji atlası sayısı azdır. Bu nedenle, tıp fakültesi öğrencilerinin dermatoloji ders kitaplarında anlatılan lezyonları görerek öğrenmelerini sağlamak amacı ile bu dermatoloji atlası yazılmıştır. Bu atlas, en sık görülen dermatolojik olguları içermesi nedeniyle bir “İlk Atlas” tır. Ancak, tıp doktorları da bilgilerini tazelemek ve tanı koymakta zorluk çektikleri deri lezyonlarını karşılaştırmak için bu dermatoloji atlasını kullanabilirler.
Unutulmaması gereken ise bu dermatoloji atlasının sadece bir yardımcı kaynak olduğudur. Doğru teşhis ve tedavi için hastalar mutlaka uzman dermatoloji doktorlarına yönlendirilmelidir. Dermatoloji Atlası – İlk Atlas’ın tıp fakültesi öğrencilerine ve meslektaşlarımıza faydalı olmasını dileriz.
Uz. Dr. Funda Tamer
Op. Dr. Mehmet Eren Yüksel
Yayınevi:
Gazi Kitabevi 
Merkez: 53.Sok No: 29/A Bahçelievler - Ankara
Mağaza: Dögol Caddesi No: 49/B Beşevler - Ankara
Mağaza Tel: 0312 213 32 82 Merkez Tel: 0312 223 77 73