Sunday, March 25, 2018

Milattan önce 9. yüzyılda Kral Suppiluliuma’da hipertiroidizme bağlı Graves oftalmopatisi mi vardı?

EPS-0187 
Milattan önce 9. yüzyılda Kral Suppiluliuma’da
hipertiroidizme bağlı Graves oftalmopatisi mi vardı?

Mehmet Eren Yüksel
Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 
Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Aksaray


GİRİŞ-AMAÇ
Graves orbitopatisi Graves hastalığı olan hastalarda orbital dokuları etkileyen otoimmün bir süreçtir. Lokal inflamasyon ekstraoküler kasların genişlemesine ve orbital yağın artmasına, buna bağlı olarak da proptozise, diplopiye, göz kapağı şişliğine ve retraksiyonuna yol açmaktadır. Graves Hastalığı kadınlarda yaklaşık 100.000 kişide 16, erkeklerde 100.000 kişide 3 sıklığında görülmektedir (Hiromatsu, Eguchi, Tani, Kasaoka, & Teshima, 2014).
Olgu Sunumu
Hatay Arkeoloji Müzesi'nde Kral Suppiluliuma'ya ait olduğu iddia edilen heykelin gözlerinin görünümü Graves orbitopatisi ile uyumludur; proptozis ve canlı bakış belirgindir. Heykelde göz kapaklarının bulunmaması Graves hastalarında sık görülen göz kapağı retraksiyonu nedeniyle olabilir. Heykelin bilgilendirme kısmında "Suppiluliuma'ya ait olan bu heykel, Hatay ili Antakya-Reyhanlı karayolunun yirminci kilometresinde yolun sol tarafında yer alan Tayinat Höyüğün iç kale kapısı alanında bulunmuştur. Heykelin sırtında bulunan Luvice hiyeroglif yazıt, bu heykelin Geç Hitit Patina / Unki krallığnda büyük olasılıkla M.Ö. 9. yüzyılın başında Tayinat'ta (antik Kunulua) hüküm süren Kral Suppiluliuma olduğunu göstermiştir." diye yazılmıştır.



Resim 1a.


Hatay Arkeoloji Müzesi'nde Kral Suppiluliuma'ya ait olduğu iddia edilen heykelin gözlerinin görünümü Graves orbitopatisi ile uyumludur; proptozis ve canlı bakış belirgindir. Heykelde göz kapaklarının bulunmaması Graves hastalarında sık görülen göz kapağı retraksiyonu nedeniyle olabilir.



Resim 1b.


Milattan önce 9. yüzyılda Kral Suppiluliuma’da hipertiroidizme bağlı Graves oftalmopatisi mi vardı?: Graves orbitopatisi genellikle hipertiroid olan Graves hastalarında görülmekle beraber tiroid bezi hastalık öyküsü olmayan ötiroid hastalarda veya Hashimoto tiroiditi olan hipotiroid hastalarda da görülebilmektedir. Hertel ekzoftalmometresi ile Graves orbitopatisinin ciddiyeti belirlenebilir. Bulgular, Graves orbitopatisinin milattan önce dokuzuncu yüzyılda Anadolu'da görüldüğüne işaret etmektedir.

TARTIŞMA
Graves orbitopatisi genellikle hipertiroid olan Graves hastalarında görülmekle beraber tiroid bezi hastalık öyküsü olmayan ötiroid hastalarda veya Hashimoto tiroiditi olan hipotiroid hastalarda da görülebilmektedir (Boddu, Jumani, Wadhwa, Bajaj, & Faas, 2017). Hertel ekzoftalmometresi ile Graves orbitopatisinin ciddiyeti belirlenebilir (Melcescu et al., 2014).
SONUÇLAR
Bulgular, Graves orbitopatisinin milattan önce dokuzuncu yüzyılda Anadolu'da görüldüğüne işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Graves, hipertiroidizm, Kral Suppiluliuma, orbitopati
KAYNAKLAR
Boddu, N., Jumani, M., Wadhwa, V., Bajaj, G., & Faas, F. (2017). Not all orbitopathy is Graves': discussion of cases and review of literature. Front Endocrinol (Lausanne), 8, 184.

Hiromatsu, Y., Eguchi, H., Tani, J., Kasaoka, M., & Teshima, Y. (2014). Graves' ophthalmopathy: epidemiology and natural history. Intern Med, 53(5), 353-360.

Melcescu, E., Horton, W. B., Kim, D., Vijayakumar, V., Corbett, J. J., Crowder, K. W., Koch, C. A. (2014). Graves orbitopathy: update on diagnosis and therapy. South Med J, 107(1), 34-43.


Türk Cerrahi Derneği tarafından 11 - 15 Nisan 2018 tarihleri arasında Kaya Palazzo ve Kaya Riu Kongre Merkezi, Antalya’da gerçekleştirilecek olan “21. Ulusal Cerrahi Kongresi ve 16. Cerrahi Hemşireliği Kongresi” ne gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. 

Kongremize göndermiş olduğunuz “Milattan önce 9. yüzyılda Kral Suppiluliuma’da hipertiroidizme bağlı Graves oftalmopatisi mi vardı?” başlıklı bildiri özetiniz; bildiri komitesi tarafından değerlendirilerek EPS-0187 referans numarası ile Elektronik Poster olarak kabul edilmiştir. 

No comments: