Monday, March 19, 2018

Taşlaşmış fekalite bağlı ince bağırsak perforasyonu: Video olgu sunumu

EPS-0050 Taşlaşmış fekalite bağlı ince bağırsak
perforasyonu: Video olgu sunumu

Mehmet Eren Yüksel, Mustafa Sami Bostan, Namık Özkan
Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi,
Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, Aksaray

GİRİŞ-AMAÇ
Fekalite bağlı perforasyon bağırsak perforasyonunun nadir görülen nedenlerindendir. Fekalitin bağırsak duvarına yaptığı bası ve buna bağlı olarak oluşan iskemik nekroz perforasyona yol açmaktadır (Marget & Ammar, 2017). Hastaların daha önceden kronik kabızlık şikayetlerinin olması tanıda ve tedavide gecikmeye yol açtığı için fekalite bağlı bağırsak perforasyonlarında mortalite oranları yüksektir.
Olgu Sunumu
80 yaşında kadın hastanın idrar çıkışının kesilmesi nedeniyle acil servise getirildiği, hastanın acil serviste entübe edildiği ve hastaya abdominal bilgisayarlı tomografi incelemesi yapıldığı öğrenildi. Laboratuvar değerleri glukoz: 189 mg/dL, üre: 156 ng/mL, kreatinin: 4.83 mg/dL, amilaz: 177U/L, albumin: 2.36 g/dL, bilirubin total: 1.51 mg/dL, bilirubin direkt: 0.85 mg/dL, kalsiyum: 7.8 mg/dL, Na: 133 mmol/L, klor: 85.7 mmol/L, CRP: 418 mg/L, troponin: 57.3 pg/mL, beyaz küre: 3.11x109/L, hemoglobin: 10.7 g/dL ve pH: 7.10 olarak saptandı. Radyolojik görüntülemede batın içi serbest sıvı ile uyumlu görünüm, ince bağırsak segmentlerinde diffüz simetrik duvar kalınlaşması ve bağırsak segmentlerinde hava sıvı seviyelenmesi ile uyumlu bulgular izlendi. Ek olarak, intrahepatik safra yollarında solda genişleme ile serbest hava odaklarına ait görünüm ve mide komşuluğunda karaciğer anteriorunda intraabdominal serbest hava görülmesi ve perforasyon şüphesi nedeniyle hasta acil operasyona alındı. Hastanın durumunun ciddiyeti, perforasyon şüphesi, sepsis ve hastanın kaybedilme ihtimali hastanın yakınlarına ayrıntılı olarak anlatıldı. Hastanın yakınları hastaya bir sene önce koledokolitiazis nedeniyle endoskopik retrograd kolanjiyografi (ERCP) yapıldığını ancak kolesistektomi yapılmadığını belirttiler. Hastanın bilinen kalp yetmezliği ve hipertansiyonu olduğu öğrenildi. Eksplorasyonda karın içinde yaygın gayta bulaşı görüldü. Treitz ligamanından 100 cm distalde taşlaşmış fekalite bağlı jejunum perforasyonu görüldü. Perfore olan ince bağırsak segmenti lineer stapler yardımı ile rezeke edildi. Proksimal ince bağırsak ansı ciltten çıkarılarak hastaya jejunal anstan ileostomi açıldı. Norepinefrin ile inotropik desteğe, iv hidrasyona, seftriakson ve metronidazol ile iv antibiyotik tedavisine rağmen hasta postoperatif 1. günde septik şok sonrası gelişen çoklu organ yetmezliği ve kardiyak arrest nedeniyle ex oldu.



Resim 1.


Treitz ligamanından 100 cm distalde taşlaşmış fekalite bağlı jejunum perforasyonu görüldü.



Resim 2.


Perfore olan ince bağırsak segmenti lineer stapler yardımı ile rezeke edildi. Perforasyona neden olan taşlaşmış fekalit.

SONUÇLAR
İleri derecede sertleşen gayta parçaları bağırsak obstrüksiyonuna ve perforasyona yol açabilir. Bu nedenle, yatağa bağımlı hastalarda konstipasyon ve fekalit oluşumunun önüne geçebilmek için hastalar yatakta sık sık sağa ve sola döndürülerek hareket ettirilmelidir. Ayrıca, konstipasyona yol açabilecek nöroleptik ve antikolinerjik ajanların kullanımından kaçınılmalıdır (Falidas, Mathioulakis, Vlachos, Archontovasilis, & Villias, 2011).

Anahtar Kelimeler: Fekalit, kabızlık, ince bağırsak, perforasyon
KAYNAKLAR
Falidas, E., Mathioulakis, S., Vlachos, K., Archontovasilis, F., & Villias, C. (2011). Stercoral perforation of the sigmoid colon. A case report and brief review of the literature. G Chir, 32(8-9), 368-371.

Marget, M., & Ammar, H. (2017). Not your usual constipation: stercoral perforation. BMJ Case Rep, 2017. doi:10.1136/bcr-2016-218283


0784

Taşlaşmış fekalite bağlı ince bağırsak perforasyonu: Video olgu sunumu


Türk Cerrahi Derneği tarafından 11 - 15 Nisan 2018 tarihleri arasında Kaya Palazzo ve Kaya Riu Kongre Merkezi, Antalya’da gerçekleştirilecek olan “21. Ulusal Cerrahi Kongresi ve 16. Cerrahi Hemşireliği Kongresi” ne gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.

Kongremize göndermiş olduğunuz “Taşlaşmış fekalite bağlı ince bağırsak perforasyonu: Video olgu sunumu” başlıklı bildiri özetiniz; bildiri komitesi tarafından değerlendirilerek EPS-0050 referans numarası ile Elektronik Poster olarak kabul edilmiştir. 

No comments: