MEHMET EREN YUKSEL

Wednesday, October 07, 2015

Akciğer Metastazlarının Lazer İle Tedavisi

7 Aralık 2008 Pazar

lungenmetastasen.info

Akciger Lazer Cerrahisi

Bu sayfa sizleri akciger metastazlarinin günümüzdeki tedavi olanaklari ve yeni gelistirilen lazer-cerrahisi hakkinda bilgilendirmek icin hazirlanmistir.Ilerleyen sayfalarda lazer cerrahisinin ne gibi durumlarda gerekli oldugu ve lazer cerrahisinin hangi hastalara uygulanabilecegi anlatilmaktadir.Ek olarak semalarla, filmlerle ve makalelerle lazer-cerrahisi teknigi , tedavi basarisi ve lazer tekniginin uygulanabildigi alanlar hakkinda bilgilenmeniz amaclanmistir.

Almanya´da her yil 350.000 kisiye kanser teshisi koyulmaktadir:Günümüzde Almanya´da yasayanlarin %20 ´sine (toplumun beste biri) kanser teshisi konulmustur. Kanser, kalp ve dolasim bozuklugu hastaliklarindan sonra en sik görülen hastaliktir.Almanya´da her yil yaklasik 350.000 kisi kansere yakalanmaktadir. Bu kanser hastalarinin her ucunden birinde de kanser hastaliginin seyri sirasinda akciger metastazlarina rastlanmaktadir.Ne yazik ki günümüzde toplumda akciger metastazlarinin kanser hastaliginin en son evresi oldugu ve kemoterapinin bile akciger metastazlarina etki edemeyecegi gorusu yaygindir.Ne var ki, akciger metastazlarinin ameliyatla akcigerlerden uzaklastirilmasi yaklasik 20 yildir Gögüs Cerrahisinin belli basli konularindan biri olmustur.Buna ek olarak, yeni gelistirilen Lazer teknolojisi, bircok hastada akciger metastazlarinin doku hasari en aza indirilerek akcigerlerden uzaklastirilmasina imkan vermektedir.



Ne tür bir ameliyat teknigi kullanilmaktadir?



Ameliyatta kullanilan temel teknik 1381 nm dalga boyundaki Lazerdir.Bu lazer 1381nm dalga boyunda akciger ameliyatlari icin cok uygundur.Bu dalga boyunda kullanilan lazer , özellikle akciger ameliyati sirasinda cok kanamasi olan hastalarda akcigerin hava iceriginin ve akciger dokusunun korunmasinda yardimcidir.Lazer , kuarz ile özellikle akcigerlere uygun dalga boyuna ayarlanmakta ve bir tür ´Lazer-bistüri´ olarak kullanilmaktadir.Geleneksel yöntemlerle yapilan akciger ameliyatlarinda akciger dokusunun bistüri ile kesilmesi sirasinda cok kanama olmakta, ayni zamanda akcigerde bulunan hava da akciger disina cikmakta, bu yüzden derindeki dokulara ulasmak mümkün olmamaktadir.Ne var ki Lazer ile yapilan akciger ameliyatlarinda cerrah akciger dokusunu keserken ayni zamanda kanamayi da durdurabilmekte, akcigerden hava kacisina bagli olarak gelisen akciger büzülmelerini de engelleyebilmektedir.Bu sayede akcigerlerin yüzeyel ya da derin her türlü bölgesine ulasmak ve akcigerin bütün bir lobunu cikarmadan da metastazlari olduklari yerden kesip cikarmak mümkün olmaktadir.Ayrica bu teknik sayesinde cok sayida akciger metastazinin da akcigerlerden uzaklastirilmasi mümkün olmustur. (Simdiye kadar bir hastadan akcigerlerden lazer teknigiyle uzaklastirilan en cok metastaz sayisi 124tür.-yüz yirmi dört-)



Nasil bir ameliyat yapilmaktadir?


Metastazlari akcigerden uzaklastirmak icin , gögüs kafesinin yan tarafindan gögüs duvari kaslarina zarar vermeksizin bir kesi yapilmaktadir. (bayanlarda meme altindaki katlanti hizasinda) Hava girisi engellenen akciger, normal büyüklügünün ücte birine (1/3) kadar büzülmektedir.Bu durumda deneyimli bir cerrah akciger dokusunu parmak uclariyla dokunarak tarayip 1mm büyüklükteki akciger metastazlarini bile tespit edebilmektedir. Bu sayede ameliyat sirasindaki bu metastaz taramasi , günümüzde 3 ile 5 mm büyüklügünde metastazlarin görüntelenmesini saglayan bilgisayarli tomografiden bile daha hassastir.Bu sayede tespit edilen metastazlar (Tümor ya da baska bir cesit), lazer isini ile saglikli akciger dokusundan kesip cikarilmaktadir. Burada aslinda söz konusu olan metastazlarin fototermik uzaklastirilmasidir. Yani metastaz dokusunun kesip cikarilmasi sirasinda 700 °C ye kadar metastaz etrafindaki doku isitilmakta, metastaz etrafindaki saglikli akciger dokusu büyük ölcüde korunurken, tümör hücrelerinin de ameliyat bölgesinden herhangi baska bir bölgeye tasinmasina engel olunmaktadir.Bu islem sirasinda cikarilan akciger dokusu ve metastazlar , patologlar tarafindan mikroskopik ve immunhistokimyasal olarak incelenebilmektedir.Bu sayede, akciger metastazlari ilgili akciger segmentlerinden, gerekli oldugunda da akciger lobalarindan cikarilmakta ve geride kalan akciger dokusunun görevini yapmaya devam etmesi saglanmaktadir. (Sag akcigerde 3 lob, sol akcigerde 2 lob bulunmaktadir.)Metastazlar uzaklastirildiktan sonra lenf bezlerinden de örnekler alinmakta, bu lenf bezi örnekleri hastalik hakkinda daha ayrintili bilgi edinmek amaciyla incelenmektedir.Eger bir hastada, her iki akcigerde de metastaz varsa, öncelikle en cok metastaz olan akciger ameliyat edilmektedir. Ilk ameliyattan yaklasik 4 hafta sonra da diger akciger ameliyat edilmektedir.Bu ameliyat teknigi ameliyat sonrasi olusabilecek komplikasyonlari engellemede, hastalarin hayat kalitesini arttirmada ve bircok akciger metastazinin uzaklastirilmasinda ozellikle basarilidir. Laserli ameliyat teknigi doku koruyucu özelliginin yanisira, tekrarlayan metastazlarda bircok defa ameliyatin tekrarina da imkan vermektedir.


Hangi hastalar ameliyat edilebilir?



Temel olarak genel durumunuzun ve akciger fonksiyonlarinizin iyi durumda olmasi gerekir.(Örnek olarak iki kati merdiveni solunum sikintisi cekmeden ve ara vermeden cikabilmeniz gerekir)Her türlü tümör metastazi bu yöntemle vücuttan uzaklastirilabilir.Örnek olarak:- Kalin bagirsak kanseri- Böbrek-mesane kanseri- Meme kanseri- Akciger kanseri- Kemik kanseri- Malign MelanomAyrica akcigerlerin disinda diger organlarda herhangi bir metastaz bulunmamasi gerekir.Örnek olarak karaciger ve beyin metastazlarinin bir arada olmasi halinde öncelikle beyin metastazlarinin cerrahi ya da baska bir metotla tedavi edilmesi sonra da akciger metastazlarinin uzaklastirilmasi gerekmektedir.Her iki akcigerde de cok sayida metastazlar olmasi durumunda da hastalar ameliyat edilebilmektedir. Ne var ki en son karari yeni bir Bilgisayarli Tomografi (CT) ile gögüs cerrahi verecektir.Metastazlarin ana kaynagi biliniyor (primer tümör) ve operasyona ragmen akciger metastazlari yeniden tekrarlamissa, yeniden bir ameliyat daha yapilip yeni metastazlar da akcigerlerden uzaklastirilabilir.Bu durumda en son karari yine güncel bir bilgisayarli tomografi esliginde gögüs cerrahi verecektir.



Ameliyattan önce hangi tetkiklerin yapilmasi gerekir?


Genel muayene ve tetkiklerin yanisira akciger fonksiyonlarinin da sizin ameliyati kaldirip kaldiramayacaginizi anlamak icin ölcülmesi gerekir.Diger organlarda tutulum olmadigindan emin olmak icin de:-Karaciger ultrasonu ve karin bilgisayarli tomografisi-Kemik sintigrafisi yapilmasi gerekmektedir.Ana (primer) tümörü ve yerel arta kalmis bir dokuyu (lokalrezidiv) degerlendirmek icin cesitli görünteleme tekniklerine de basvurulabilir. (örnek: kalin bagirsak görüntelemesi: kolonoskopi)-ya da kemik tümörlerinde manyetik rezonans görüntüleme (MRT)


Saygilarimla,

Prof. Dr. Axel Rolle

Tibbi Direktör

Gögüs ve Damar Cerrahisi Sefi
Coswig Egitim Hastahanesi
Akciger hastaliklari , Gögüs ve Damar Cerrahisi
Dresden Teknik Üniversitesi Egitim Hastahanesi

Tel: 03523-650

Fax: 03523-65103

e-posta: dr.rolle@fachkrankenhaus-coswig.de

http://akcigermetastazlarindalazer.blogspot.com.tr/








Ceviri: Ceviri: Dr. Mehmet Eren Yüksel, MSc
Posted by Dr. Mehmet Eren Yuksel at 3:56 PM No comments:
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest

Sunday, October 04, 2015

Medical Tribune Türkiye - Almanya'da Tıp ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi

Almanya’da Tıp ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi

Almanya’da moleküler biyomühendislik yüksek lisansı ve dahiliye asistanlığı yaptığı sırada edindiği tecrübeleri kaleme alan Dr. Mehmet Eren Yüksel, meslektaşlarına yol göstermek amacıyla yazdığı “Almanya’da Tıp ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi” isimli kitabı ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

MT: “Almanya’da Tıp ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi” adlı bir kitap yazdınız. Öncelikle kendinizden ve kitabınızdan bahsedebilir misiniz? Bu kitabı yazma fikri nereden doğdu?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2004 yılında mezun oldum. Aynı yıl Türk Eğitim Vakfı ve Alman Akademik Değişim Servisi’nin(DAAD) ortaklaşa sınavla seçtiği öğrencilere verdiği bursu kazanarak Almanya’da Dresden Teknik Üniversitesi’nde Moleküler Biyomühendislik yüksek lisans programına başladım.Yüksek lisans programına devam ederken Türkiye ve Almanya’nın eğitim-öğretim sistemlerini karşılaştırmaya, her iki sistemin olumlu ve olumsuz yönlerini tesbit etmeye çalıştım. Ayrıca, yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra Fachkrankenhaus Coswig ve Greifswald Üniversitesi hastanelerinde dahiliye asistanı olarak çalışırken Türk ve Alman tıp eğitim sistemlerini karşılaştırma fırsatını buldum. Farklı hastanelerde çalışmanın, diğer kültürlerle etkileşmenin, yeni yöntem ve tekniklerle uğraşmanın bilimsel gelişmenin temeli olduğu kanaatine vardım. Bunun üzerine Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi almak isteyen meslektaşlarıma yol gösterecek bir kitap yazmaya karar verdim. 

MT: Türk ve Alman tıp eğitim sistemlerini karşılaştırdığınızda en çok hangi farklılıklar göze çarpıyor?

Almanya’da tıp eğitimi kırk sekiz haftalık uygulamalı eğitimi de içeren toplam altı yıllık bir eğitimdir. Bunun yanı sıra tıp fakültesinden mezun olabilmek için tıp fakültesi öğrencisinin ilk yardım konusunda eğitim alması, üç ay süre ile hastabakıcı olarak hastanede çalışması, dört aylık “famulatur” da denen stajları yapması ve tıp fakültesi eğitimi süresince yapılan sınavlara ek olarak iki kısımdan oluşan tıp sınavında başarılı olması gerekir.

Türkiye’de tıp fakültesinden başarıyla mezun olan her tıp doktoru otomatik olarak Dr. (doktor) unvanını alır. Almanya’da ise, tıp doktorlarının Doktor unvanı alarak isimlerinin başında Dr. kısaltmasını kullanabilmeleri için doktora tezi yazmaları ve söz konusu doktora tezini akademik bir jüri önünde sözlü olarak savunmaları gerekir. Ancak doktora tezleri başarılı bulunan tıp doktorlarının Dr. unvanını kullanmalarına izin verilir.

Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi süresince yeni teknolojilerin öğretilmesi, öğrenilmesi ve mesleki hayatta kullanılması teşvik edilir. Örnek olarak ultrasonografik incelemelerin genel cerrahi ve iç hastalıkları alanlarında tıpta uzmanlık eğitimi alan tıp doktorları tarafından uygulamalı olarak öğrenilmesi ve kullanılması gösterilebilir. Ultrasonografik inceleme yöntemleri sadece radyoloji anabilim dalında tıpta uzmanlık eğitimi gören tıp doktorlarının değil, diğer dallardaki tıp doktorlarının da öğrenmesi ve uygulaması gereken yöntemlerdendir.

Dikkat çeken diğer bir özellik de nöbet ertesi tatillere verilen önemdir. Tıp doktorlarının nöbet ertesi dinlendirilmelerine özen gösterilmektedir. Bu özen, çalışanların amirlerinin iyi niyet göstergelerinden ziyade, çalışanların yasalarla koruma ve denetim altına alınmış çalışma ve dinlenme saatlerinin çalışma hayatında uygulanışının bir göstergesidir. 

MT: Almanya’daki tıp doktorlarına genel bakış nasıl? Örneğin doktorların ücretleri, maaşları nasıl?

Her ne kadar Doğu ve Batı Almanya resmi olarak birleşmiş iseler de Doğu ve Batı Almanya’da çalışan tıp doktorları farklı ücretler alıyorlar. Aynı işi yapan iki tıp doktorundan Doğu Almanya’da çalışanı Batı Almanya’da çalışan meslektaşına göre daha düşük maaş almaktadır. Bu durum da tıp doktorlarının Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya göçünü arttırıyor. Tıpta uzmanlık eğitimi almak üzere asistan olarak yeni işe başlamış bir tıp doktoru Doğu Almanya’da ayda brüt 3200 Euro kazanırken, Batı Almanya’da işe yeni başlayan bir tıp doktoru ayda brüt 3600 Euro kazanıyor. Tıp doktorlarının yıllar geçip de tecrübeleri arttıkça maaşları da artıyor. Buna rağmen Doğu ve Batı Almanya arasında ücret farkı hep devam ediyor. 

MT: Uzmanlığını Almanya’da yapmak isteyenler için ne gibi bilgiler verebilirsiniz?

Almanya’daki hastanelerin laboratuarlarında yapılıp da yayınlanan çalışmaları akademik dergilerde okuyoruz. Fakat Almanya’daki tıp fakültelerine veya hastanelere tıpta uzmanlık eğitimi almak için nasıl başvurulacağı ve nasıl çalışma izni alınacağı birçok kişi tarafından bilinmiyor. İşte bu kitap, Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi almak isteyenleri bilgilendirmek için yazılmıştır. Avrupa Birliği üyesi olan Almanya ve Türkiye arasındaki tıbbi bilgi paylaşımı, tıbbi bilgiyi yaygınlaştırıp insan sağlığına önemli katkılar sağlayabilecektir.

Bu çalışmanın amacı Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi almak isteyen meslektaşlarıma güncel ve doğru bilgiyi yalın dille ulaştıran bir başvuru kaynağı sunmaktır. Bu konuda meslektaşlarıma katkıda bulunabilirsem mutlu olurum.

http://www.medical-tribune.com.tr/content/%E2%80%9Calmanya%E2%80%99da-tip-ve-tipta-uzmanlik-egitimi%E2%80%9D

Posted by Dr. Mehmet Eren Yuksel at 3:38 PM No comments:
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest
Newer Posts Older Posts Home
Subscribe to: Posts (Atom)

Pages

  • Home

Blog Archive

  • ►  2024 (23)
    • ►  December (1)
    • ►  November (1)
    • ►  October (3)
    • ►  September (2)
    • ►  August (3)
    • ►  June (1)
    • ►  May (5)
    • ►  April (1)
    • ►  February (3)
    • ►  January (3)
  • ►  2023 (41)
    • ►  December (2)
    • ►  November (2)
    • ►  October (16)
    • ►  August (5)
    • ►  July (3)
    • ►  June (1)
    • ►  May (1)
    • ►  April (4)
    • ►  March (2)
    • ►  February (4)
    • ►  January (1)
  • ►  2022 (30)
    • ►  December (5)
    • ►  November (8)
    • ►  October (2)
    • ►  September (2)
    • ►  July (1)
    • ►  June (1)
    • ►  May (2)
    • ►  April (2)
    • ►  March (3)
    • ►  February (3)
    • ►  January (1)
  • ►  2021 (28)
    • ►  December (3)
    • ►  November (3)
    • ►  October (5)
    • ►  September (8)
    • ►  July (4)
    • ►  May (2)
    • ►  March (2)
    • ►  January (1)
  • ►  2020 (26)
    • ►  September (9)
    • ►  July (2)
    • ►  June (3)
    • ►  April (6)
    • ►  March (6)
  • ►  2019 (31)
    • ►  December (3)
    • ►  October (3)
    • ►  August (10)
    • ►  July (3)
    • ►  June (2)
    • ►  May (3)
    • ►  April (4)
    • ►  March (2)
    • ►  January (1)
  • ►  2018 (12)
    • ►  December (1)
    • ►  August (1)
    • ►  March (6)
    • ►  February (2)
    • ►  January (2)
  • ►  2017 (12)
    • ►  December (2)
    • ►  November (1)
    • ►  July (2)
    • ►  June (1)
    • ►  April (2)
    • ►  March (1)
    • ►  February (1)
    • ►  January (2)
  • ►  2016 (20)
    • ►  November (1)
    • ►  October (7)
    • ►  July (1)
    • ►  June (1)
    • ►  May (2)
    • ►  April (3)
    • ►  March (1)
    • ►  January (4)
  • ▼  2015 (15)
    • ►  December (3)
    • ▼  October (2)
      • Akciğer Metastazlarının Lazer İle Tedavisi
      • Medical Tribune Türkiye - Almanya'da Tıp ve Tıpta ...
    • ►  September (1)
    • ►  August (1)
    • ►  July (2)
    • ►  June (3)
    • ►  May (2)
    • ►  March (1)
  • ►  2014 (15)
    • ►  August (12)
    • ►  July (3)
  • ►  2006 (6)
    • ►  February (6)
  • ►  2005 (4)
    • ►  December (4)

About Me

My photo
Dr. Mehmet Eren Yuksel
View my complete profile
Awesome Inc. theme. Powered by Blogger.