ÖNSÖZ
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1989 yılında bitirerek tıp doktoru unvanını aldım. Genel cerrahi asistanlığımı 1989-1995 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda tamamladım. Ardından, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1997 yılında Yardımcı Doçent olarak göreve başladım. 2000 yılında Doçent unvanını aldım ve 2007 yılında Profesörlük kadrosuna atandım. 2008 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sağlık Kurumları İşletmeciliği programında tezli yüksek lisans eğitimimi tamamladım.
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yirmi yedi yılı aşkın süre boyunca birçok mesleki sorumluluk üstlendim. 2011 yılından Kasım 2022’ye kadar Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nın yanı sıra karaciğer ve böbrek nakli ünitesinin sorumluluğunu yürüttüm. 2017 yılında kurulan Transplantasyon Bilim Dalı’nda öğretim üyeliği yaptım. Bu süre zarfında, uzmanlık eğitimi alan 45 genel cerrahi asistanına ve 1500’den fazla öğrenciye eğitim verdim. Kariyerim boyunca 359 uluslararası, 70 ulusal yayın ile bilim dünyasına katkıda bulundum. Ulusal ve uluslararası birçok kongreye katıldım, yüzlerce sözlü ve poster bildiri sundum, bilimsel kurullarda görev aldım. Çeşitli akademik dergilerde hakemlik yaptım ve mesleki derneklerde aktif görevler üstlendim. Karaciğer ve böbrek nakli, hepatopankreatobilier cerrahi, minimal invaziv paratiroid cerrahisi ve laparoskopik cerrahi gibi spesifik alanlarda çalışarak geniş bir yelpazede operasyonlar gerçekleştirdim.
Mesleki tecrübemin ışığında her olgunun yeni bir bilgi ve her ameliyatın yeni bir yaklaşım olduğu kanaatine vardım. Genç meslektaşlarımın, genel cerrahi ameliyat notlarının doğru ve detaylı yazılmış olduğu bir başvuru kaynağı arayışı içinde olduğunu gördüm. Genel cerrahi alanında yıllar içinde oluşan mesleki tecrübemi genç meslektaşlarım ile paylaşmak istedim. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi’nde çalışmakta olan meslektaşım Genel Cerrahi ve Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Eren Yüksel de bu fikrimi canıgönülden destekleyerek okumakta olduğunuz bu kitabın yayınlanmasına katkıda bulundu.
Bu kitabın yazılmasındaki amaç, en sık yapılan genel cerrahi ameliyatlarının notlarını aşama aşama, sade ve anlaşılır bir dille, doğru ve ayrıntılı olarak paylaşmaktır. Bilginin paylaşılarak artması ve Genel Cerrahi Ameliyat Notları’nın Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’na gönül vermiş olan tüm meslektaşlarımıza faydalı olması dileğiyle.
Prof. Dr. Gökhan MORAY, FACS, FICS
Genel Cerrahi Uzmanı
Ankara, Ekim 2024