3. Ulusal Fıtık Kongresi 12-15/10/2011
Ventral Herni Onarımında Yeni Bir Yama: Progrip
Giriş: Ventral herni onarımlarındaki tartışmalı konulardan birisi, kullanılan yamaların istenmeyen etkileridir. Yamaya veya onu sabitleyen materyale bağlı gelişen reaksiyon veya infeksiyon, yamanın çıkartılması, fıtığın tekrarlaması ve pahalı ek tedavilerle sonuçlanabilmektedir.
Olgu: Ellibeş yaşında erkek hasta, 2005 yılında laparoskopik kolesistektomi, 2006'da trokar yeri hernisi onarımı, 2007'de insizyonel herni onarımı, enfeksiyon hastalıklarında 45 gün yatış, 2008 başında insizyon yerinden perkütan çok sayıda drenaj öyküsü ile başvurdu. Fizik muayenesinde göbek üstü kesi yeri fıtığı, 5x6 cm kitle ve pürülan akıntılı çok sayıda fistül traktı mevcuttu. Deri ile birlikte eksize edilen 15x15 cm kitlede çok sayıda sütür, düğüm ve granülasyon dokusu mevcuttu. Onarım kendiliğinden yapışan yama ile yapıldı. Ameliyat sonrası sorunsuz geçen hastanın üç yıl boyunca ağrı ya da nüksü olmadı.
Sonuç: Yamaların, sütürlerin ya da diğer sabitleyici ajanların neden olduğu kronik doku reaksiyonu veya enfeksiyonlarında, bu materyallerin kullanımını en aza indirien "kendiliğinden yapışan yamalar", gerek ağrı gerekse nüks açısından güvenli bir alternatiftir.
No comments:
Post a Comment