Sunday, November 19, 2023

Yoğun Bakımda Kan İhtiyacı: Almanya'daki Tazminat Destekli Kan Bağışı Modeli Türkiye'de Kan Arzındaki Düşüşe Potansiyel Bir Çözüm Olabilir Mi?


22. Ulusal Yoğun Bakım Kongresi 22-25 Şubat 2024

Yoğun Bakımda Kan İhtiyacı: Almanya'daki Tazminat Destekli Kan Bağışı Modeli Türkiye'de Kan Arzındaki Düşüşe Potansiyel Bir Çözüm Olabilir Mi?

Doç. Dr. Mehmet Eren Yüksel
Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi

Giriş / Amaç: Türkiye ve Almanya'daki kan bağışı sistemlerinin benzerlikleri ve farklılıkları bulunmaktadır. İşbu kapsamlı analiz, kan bağışında her iki ülkedeki yaş ve sağlık gerekliliklerini, bulaşıcı hastalık testlerini ve tazminat politikalarını incelemektedir.

Gereç ve Yöntem: Her iki ülkedeki sağlık otoritelerinden elde ettiğimiz bilgilerin ışığında yaptığımız çalışmamızda kan bağışında sağlık gerekliliklerini, bulaşıcı hastalık test protokollerini ve tazminat politikalarını ayrıntılı olarak inceledik.

Bulgular: Her iki ülkede de kan bağışında yaş sınırlaması (18-65 yaş) vardır; kapsamlı bir tarama süreci bağışçıların sağlık geçmişlerinin ve potansiyel risk faktörlerinin sorgulanmasını içermektedir; HIV, Hepatit B ve C ile sifiliz testleri yapılmaktadır. Ancak, Almanya gönüllü kan bağışının yanı sıra kan bağışı yapan kişilere tazminat verilmesine / ödeme yapılmasına (20 ila 50 Euro) izin verirken, Türkiye yalnızca gönüllü / karşılıksız yapılan kan bağışına izin vermektedir. Almanya’da farklı kan bağışı türlerine farklı ödemeler yapılmaktadır: 2023 yılında tam kan bağışına 25 Euro ödeme yapılırken, aferez trombosit bağışı yapılması durumunda verilen ücret 50 Euro'dur. Ayrıca, Almanya’da söz konusu ödemeler maliyeti karşılayan ve kan bağışını destekleyen bir teşvik aracı olarak görülmektedir. Türkiye'de ise Türk Kızılay tarafından desteklenen gönüllü kan bağışına vurgu yapılmaktadır.

Tartışma / Sonuç: Farklı tazminat politikaları her ülkenin kan bağışını teşvik etmek için kullandığı farklı stratejilerin altını çizmektedir. Almanya'nın kan bağışı için tazminatı bir teşvik olarak görmesi, Türkiye'nin tamamen gönüllülük esasına dayanan kan bağışı politikası ile çelişmektedir. Her iki ülke de kan güvenliğine öncelik verirken, her iki ülkenin tazminat konusunda farklı yaklaşımları mevcuttur. Türkiye’de kan bağışında azalma olduğu takdirde, Almanya’daki tazminat destekli kan bağışı sisteminin Türkiye'de uygulanıp uygulanamayacağı incelenmelidir. Türkiye ve Almanya arasındaki kan bağışının teşviği hususundaki farklılıkların ayrıntılı olarak incelenmesi, kan bağışı sistemlerini optimize etmek ve güvenli kan tedarik sistemini devam ettirebilmek hususunda faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler : Almanya ,  kan bağışı ,  tazminat ,  Türkiye

Kaynakça
Türk Kızılay. Kan Bağışı. Sık sorulan sorular. Link: https://www.kizilay.org.tr/sss?id=6. Erişim tarihi:15.Kasım.2023
Blutspenden. Almanya Federal Cumhuriyeti resmi kan bağışı bilgilendirme sitesi. Link: https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/blutspenden-faq-2195306. Erişim tarihi: 15.Kasım.2023
Die Deutschen spenden wieder weniger Blut. Link: https://de.statista.com/infografik/9781/zahl-der-blutspenden-in-deutschland/? Erişim tarihi: 15.Kasım.2023
Studien: Wie viele Menschen spenden Blut? https://www.blutspenden.de/infothek/studien/#:~:text=47%20Prozent%20der%20Menschen%20in,Frauen%20sind%20es%2043%20Prozent. Erişim tarihi:15.Kasım.2023

No comments: