Monday, August 04, 2014

Aşırı Şişmanlık Obezite

AŞIRI ŞİŞMANLIK / OBEZİTE

                Aşırı şişmanlık (obezite) Türkiye’de ve dünyada hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün mayıs 2014’te yayınladığı verilere göre her yıl dünyada en az 2.8 milyon insan şişman veya aşırı şişman olmanın sonuçlarına bağlı olarak hayatını kaybediyor*. Eskiden üst gelir grubundaki ülkelerde görülen aşırı şişmanlık artık orta ve alt gelir grubundaki ülkelerde de görülüyor.
                Aşırı şişmanlık sağlığı bozabilecek şekilde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Aşırı şişmanlığı tanımlamak ve sınıflandırmak için en sık kullanılan yöntem ise vücut kitle indeksini hesaplamak. Kilogram cinsinden vücut ağırlığının metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesinden (kg/m2) ortaya çıkan sayı vücut kitle indeksi olarak adlandırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü vücut kitle indeksi 25’in üzerinde olanları şişman, vücut kitle indeksi 30 ve üstünde olanları ise aşırı şişman (obez) olarak kabul ediyor.
Normal
18.5 - 24. 9
Şişman
≥25
Aşırı Şişman / Obez
≥30
Aşırı Şişman Sınıf 1
30-34.9
Aşırı Şişman Sınıf 2
35-39.9
Aşırı Şişman Sınıf 3
≥40
Vücut Kitle İndeksi Sınıflaması**
                Çocuklarda görülen aşırı şişmanlık da hızla yayılıyor. Şişman çocukların büyüdüklerinde aşırı şişman olma ihtimalleri de yüksek. Ayrıca aşırı şişman çocuklarda zayıf çocuklara göre daha erken yaşlarda şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları görülüyor.
                Aşırı şişmanlık genellikle alınan ve harcanan kalorilerin arasındaki dengesizlikten kaynaklanıyor. Yüksek kalorili yiyecekler tüketilmesine rağmen yeterli fiziksel aktivitede bulunulmazsa  kilo artışı kaçınılmaz oluyor. Düzenli spor yapmak (mesela günde yarım saat yürüyüş yapmak), yağlı yiyeceklerden kaçınmak, meyve-sebze yemek, şeker ve tuz kullanımını kısıtlamak aşırı şişmanlığı engelleyebiliyor. Ancak bazı aşırı şişmanlarda bütün bu önlemlere rağmen istenilen sonuçlar elde edilemiyor. Böyle durumlarda aşırı şişmanlığın tedavisi için cerrahi yöntemlere başvuruluyor. Bir sonraki yazımızda aşırı şişmanlık tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerden bahsedeceğiz.
*WHO. 10 Facts on Obesity. Mayıs 2014. (http://www.who.int/features/factfiles/obesity/en/)

**WHO. Fact File. 10 Facts On Obesity. Mayıs 2014 (http://www.who.int/features/factfiles/obesity/facts/en/)

No comments: