Thursday, August 28, 2014

Çocuk Felci / Polio



Doktorumuzla Sohbetler

Çocuk Felci / Polio

Bugünkü söyleşimizde Op. Dr. Mehmet Eren Yüksel ile çocuk felcinden (polio) bahsedeceğiz.

SD: Mehmet Eren Hocam, çocuk felci hakkında okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

MEY: Çocuk felci (polio) dünyanın birçok ülkesinde neredeyse adı unutulan, artık görülmeyen bir hastalık. Ancak, çocuk felci hala dünyanın bazı ülkelerinde mevcut ve özellikle beş yaşın altındaki çocukları etkilemeye devam ediyor.* Her iki yüz polio enfeksiyonundan birinde özellikle bacaklarda görülen felç meydana geliyor. 1/200 yüksek bir oran. Aynı zamanda, felç olan hastaların %5 - %10’unda solunum kasları da felç oluyor.* Çok üzücü bir durum.

SD: Çocuk felci hastalığı tamamen yok edilemez mi?

MEY: 1988 yılında polio yılda 350.000’den fazla kişiyi felç ediyordu*. 2013 yılında ise bildirilen sadece 406 polio olgusu var. Yani 1998’den 2013 yılına kadar çocuk felci olgularının sayısı %99’dan fazla azalmış. Bu çok sevindirici bir durum. Ancak, dikkat ederseniz olgu sayısı sıfır değil. Yani polio hala görülüyor. Öte yandan bu sayılar bildirilen olgulara ait. Dünyada mutlaka sağlık kuruluşlarına bildirilmeyen çocuk felci olguları da vardır. Aslında diğer birçok hastalıktan farklı olarak, çocuk felci tamamen yok edilebilir bir hastalık. Polio virüsünün üç çeşidi var. Bu üç çeşit virüsün hiçbiri insan vücudu dışında uzun süre yaşayamyor. Yani virüs bulaşabileceği aşısız bir insan bulamazsa ölüp gidiyor.

SD: Çocuk felci en çok hangi ülkelerde görülüyor?

MEY: Afganistan, Nijerya ve Pakistan’da.* Bu ülkelere seyahat eden okurlarımızın çocuk felci açısından dikkatli olmalarını öneririm.

SD: Çocuk felci aşısından da bahseder misiniz Mehmet Eren Hocam?

MEY: İki tür çocuk felci aşısı var. Biri oral (ağızdan alınan) polio aşısı diğeri de inaktive (etkisiz hale getirilmiş) edilmiş olan polio aşısı. Ağızdan alınan çocuk felci aşısını uygulamak çok kolay. Aslında bütün çocuklara çocuk felcine karşı aşı yapmak lazım. Bu sayede çocuk felci hastalığı yeryüzünden silinebilir.

SD: Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

MEY: Rica ederim. Türkiye’ye başka ülkelerden göç eden insanların sayısı giderek artıyor. Diğer ülkelerden gelen insanların çocuk felci aşısı olup olmadığını, polio virüsü taşıyıp taşımadığını belirlemek çok zor. Bu yüzden okurlarımıza çocuk felcini (polio) hatırlatmak ve okurlarımızı çocuk felci aşısı hakkında bilgilendirmek istedim. Okurlarımıza çocuk felci (polio) hakkında merak ettiklerini doktorlarına sormalarını ve çocuklarına çocuk felci aşısını yaptırmalarını tavsiye ederim.

*WHO. Fact File. 10 Facts on Polio Eradication. Mart 2014. (http://www.who.int/features/factfiles/polio/facts/en/)

No comments: